Βαλκάνια: Ένα Σταυροδρόμι Εναλλακτικών Τουριστικών Διαδρομών

Διεθνές forum στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές από Ελλάδα, Κύπρο και 6 βαλκανικές χώρες – Σάββατο, 10/11/2018, 14.30-20.00, στη ΔΕΘ

Συνδιοργανωτές: η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Με τη συμμετοχή ομιλητών από την Ελλάδα, 6 χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/11/2018, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», στη ΔΕΘ, διεθνές forum για τη βαλκανική τουριστική συνεργασία, με τίτλο «Βαλκάνια: Ένα σταυροδρόμι εναλλακτικών τουριστικών διαδρομών». Ομιλητές και προσκεκλημένους καλωσόρισαν στο forum, ως συν-οικοδεσπότες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ χαιρέτισαν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Το βαλκανικό τουριστικό forum αποτελεί συνέχεια πρωτοβουλιών της ευρωβουλευτή Κωνσταντίνας Κούνεβα για τη συνεργασία των βαλκανικών χωρών εντός και εκτός ΕΕ. Στο forum της Θεσσαλονίκης 17 ομιλητές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, τη FYROM, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Βοσνία–Ερζεγοβίνη αναζήτησαν τρόπους κοινής αξιοποίησης των ιδιαίτερων αλλά ανεκμετάλλευτων τουριστικών πόρων της ευρύτερης περιοχής – το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία, το πλούσιο κοινό πολιτιστικό απόθεμα, τη γαστρονομική της παράδοση – που την καθιστούν μοναδικό εναλλακτικό προορισμό για τις μακρινές μεγάλες τουριστικές αγορές.

Το forum δομήθηκε γύρω από τρεις θεματικές ομάδες συζήτησης:
1. Τουριστική φυσιογνωμία και συγκριτικά πλεονεκτήματα των Βαλκανίων – απαραίτητες τουριστικές και μεταφορικές υποδομές διαβαλκανικού χαρακτήρα.
2. Ιδέες προώθησης της βαλκανικής τουριστικής συνεργασίας και καλές πρακτικές. Μπορεί να διαμορφωθεί ένα βαλκανικό τουριστικό προϊόν;
3. Η συμβολή του τουρισμού στην εθνική ανάπτυξη και στη βαλκανική συν-ανάπτυξη.

Στις συζητήσεις του forum αναζητήθηκαν τρόποι και εργαλεία ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας ευρύτερης περιφερειακής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα τώρα που η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων έχει ένα σαφέστερο χρονοδιάγραμμα. Συν τοις άλλης, ο τουρισμός και η τουριστική ώσμωση των λαών της περιοχής αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» κατά των εθνικιστικών εντάσεων.