Introduction

Γαστρονομικές Διαδρομές Κισσάμου-Χανίων

Γαστρονομικές Διαδρομές Κισσάμου-Χανίων

 

Το έργο με τίτλο “Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού” και ακρωνύμιο “CROSS-COASTAL-NET”, του Προγράματος συνεργασίας INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020, ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 με απόλυτη επιτυχία.

Κατά την διάρκεια της υλοποίησης του έργου παράχθηκαν μια σειρά πολύ σημαντικών και χρήσιμων αποτελεσμάτων για την αποτελεσματική διαχείριση και ανάδειξη δυο ευαίσθητων παράκτιων περιοχών, της λιμνοθάλασσας του Μπάλου και της χερσονήσου του Ακάμα, ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.

 

Στα πλαίσια του ανωτέρω έργου, η EURICON εκπόνησε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων τρεις (3) αειφόρες τουριστικές διαδρομές που προβάλουν τη διατροφή των κατοίκων της περιοχής, η οποία είναι συνδεδεμένη με την τοπική παραγωγή και την τοπική χλωρίδα, με την φημισμένη φαρμακευτική και διαιτητική αξία, ενώ ακολουθεί παράλληλα και την προσκυνηματική της διάσταση, η οποία περιέχει νηστείες, με διαφοροποιημένη γαστρονομική προσέγγιση για ορισμένες περιόδους του έτους. Η εκκίνηση όλων των διαδρομών βρίσκεται στον Κίσσαμο ή στον Μπάλο (Παρατηρητήριο, Κέντρα Πληροφόρησης Επισκεπτών) ωστόσο η εκκίνηση κάθε διαδρομής από κάθε επισκέπτη μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε σημείο της ή να γίνει τμηματικά και περιοδικά. Η συνολική απόσταση και ο χρόνος διάρκειας των τουριστικών διαδρομών εξαρτάται από τον τρόπο μετακίνησης και διαφοροποιείται από το επίπεδο των ενδιάμεσων στάσεων και τον βαθμό δυσκολίας ο οποίος μεγαλώνει σημαντικά στους πεζοπόρους και τους ποδηλάτες.

 

Η διαδρομή του Ψαρά έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αφορούν τους λάτρεις της ερασιτεχνικής αλιείας, της παράκτιας αλιείας αλλά και της αλιείας με βάρκα ή την αλιεία με κατάδυση.

Η διαδρομή της Ελιάς έχει τα χαρακτηριστικά που αφορούν τον εξερευνητή γευσιγνώστη που ψάχνει την υγιεινή ποιοτική διατροφή, που θέλει να γνωρίσει τον πολιτισμό της ελιάς και να ζήσει τα τοπία, τα προϊόντα και να βιώσει τις παραδόσεις της ελιάς και του ελαιόλαδου.

Η διαδρομή του Βοσκού σας μεταφέρει μέσα από τα εκπληκτικά βουνά και τις κοιλάδες της Κρήτης, όπου ο επισκέπτης μαθαίνει τους ντόπιους βοσκούς, τον τρόπο ζωής τους και στην πορεία αναγνωρίζει το νόστιμο κατσικίσιο τυρί και άλλα παραδοσιακά κρητικά πιάτα.

 

Τα περιβόλια με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα καθώς και οι αμπελώνες, τα οινοποιεία-αποστακτήρα, όπως και τα αρτοσκευάσματα αποτελούν κοινά στοιχεία όλων των διαδρομών.

Στο video του έργου προβάλλεται το σύνολο των αειφόρων τουριστικών διαδρομών που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του CROSS-COASTAL-NET.

Δείτε το video εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=xkdtHixod0M

Το έργο CROSS-COASTAL-NET υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A EΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.