Introduction

Αξιοποίηση Ενδημικών Ειδών με το ΠΑΑ

Αξιοποίηση Ενδημικών Ειδών με το ΠΑΑ

 

Η EURICON συμμετέχει στην αειφορική αξιοποίηση μοναδικών ειδών της Ελληνικής χλωρίδας με ανθοκομική αξία “ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΚΟΠΤΟΜΕΝΑ ΑΝΘΗ”

Στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, Μέτρο 16, Υπομέτρο 16.1 – 16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα, περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή», υλοποιείται η πράξη περιφερειακής εμβέλειας, με τίτλο: «Ίδρυση Επιχειρησιακής Ομάδας (ΕΣΚ) για την προώθηση νέων ανθοκομικών ειδών από σπάνια-ακριβοθώρητα αυτόχθονα φυτά της Ελλάδας, για παραγωγή κοπτόμενων ανθέων με λιπάνσεις ακριβείας» (Μ16ΣΥΝ2-00419). 

 

Η καινοτομία του έργου βασίζεται στην αειφορική αξιοποίηση μοναδικών ειδών της Ελληνικής χλωρίδας με ανθοκομική αξία, τα οποία δεν έχουν καλλιεργηθεί ποτέ ξανά. Επιπρόσθετα, δημιουργείται για πρώτη φορά πλήρως χαρακτηρισμένο πολλαπλασιαστικό υλικό με τεκμηριωμένη προέλευση και διαπίστευση ταυτότητας, καθώς και ανάπτυξη τεχνογνωσίας πολλαπλασιασμού και τρόπου καλλιέργειας για 5 νέα είδη κοπτόμενων ανθέων και προσδιορισμός τρόπων μεταποίησης-μεταχείρισής τους.

Τα επιλεγμένα 5 ανθοκομικά αυτοφυή είδη δημιουργούν μια νέα κατεύθυνση στους Έλληνες ανθοπαραγωγούς για καλλιέργειες μειωμένων εισροών και αυξημένης προσαρμοστικότητας που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην προστασία υποβάθμισης εδάφους, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην παραγωγή νέων ανθοκομικών προϊόντων για την εγχώρια και διεθνή αγορά, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην εκτός τόπου διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην άμβλυνση των πιέσεων που την απειλούν.

Η Επιχειρησιακή Ομάδα αποτελείται από 8 εταίρους, με συντονιστή φορέα τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», και ειδικότερα το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας εργασίας είναι Θεόφραστος – Παππάς Αναστάσιος, Βασίλειος Ζαφειρόπουλος, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών, Σύλλογος Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής, Εuricon ΕΠΕ,  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Greek Hero Foods, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος – Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής τοπίου.

Η πράξη θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου https://endimika-anthi.gr/ Επίσης μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Facebook και στο Instagram.

 

Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης